Lutte Berg och de andra i bandet bjöd på ett smakprov när SVT besökte en repetition tidigare i veckan. Foto: SVT

Världsorkestern fyller år och bjuder upp till dans

Publicerad

Under sitt första år har man lyckats knyta samman ett 30 musiker från världens alla hörn. Nu firar Flens världsorkester födelsedagen med en stor gratiskonsert.

Medlemmarna i orkestern kommer från ett 10-tal olika länder och enligt projektledaren Lutte Berg handlar det hela om mer än bara musik.

– Det här om något är integration. Det blir inga ghettogrejer med syrianer på ett ställe, somalier på ett annat och svenskar på ett tredje. Vi är alla tillsammans, vi lär av varandras kulturer och vi berikas som människor, säger han.

”Får visa vad jag kan”

Basisten Amir Mohamed och gitarristen Kristi Muhedin håller med om orkesterns betydelse.

– Orkestern innebär en god start för mig. Jag får visa vad jag kan och visa vad jag kan bidra med i Flen, säger Amir.

– För mig är det som en familj. Vi kan dela vår kunskap inom musik med varandra. Vi kan också dela våra känslor, vi känner samhörighet, säger Kristi.

Stor konsert

På tisdagskvällen har man alltså en gratiskonsert på Amazon. Kulturskolan och fritidsgården i Flen kommer också att medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.