Agnes Widell på äldreboendet Marielund tycker inte om värmen. ”Men man får stå ut”, säger hon. Foto: Anna Mi Skoog /SVT

Agnes bor på äldreboende – så klarar hon värmen: ”Jag löser korsord”

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan må vara välkommen för en del – men för de äldre är den extrema värmen en hälsorisk.

På Marielund i Eskilstuna, liksom på andra äldreboenden, rustar man sig nu på olika sätt för att de äldre ska klara värmen. Från den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i kommunen har det gått ut riktlinjer och råd inför värmeböljan.

– Vi ser till att de äldre får i sig vätska så gott det går, och även vätskeersättning ifall det behövs. Vi har också persiennerna neddragna för att hålla värmen ute. Och man får se till att försöka ha så sköna kläder på sig som möjligt, säger Susanne Cederfjord, enhetschef i Eskilstuna kommun.

”Tar hårt på kroppen”

Extrem värme kan vara farlig för alla. Men äldre får svårare att reglera kroppstemperaturen. Därför är de särskilt sårbara. 

– Värmen tar ju väldigt hårt på kroppen. Och det gäller att fylla på vätskedepåerna hela tiden, säger Susanne Cederfjord. 

Man håller också lite extra uppsikt över allmäntillståndet hos de äldre.

– Det kan vara om vi ser att någon blir mera trött och slut, inte vill vara uppe så mycket, eller kanske mår illa, säger hon.

”Bara att stå ut”

För de boende väntar nu några besvärliga dagar medan värmeböljan pågår.

– Det går ju, men jag tycker inte om det. Det ska inte vara mer än 20 grader på sin höjd, tycker Agnes Widell, en av de boende på Marielund.

– Det är bara att stå ut. Man får hitta på något att göra. Jag går ut och går, men då går jag källarvägen, jag går inte ut, berättar hon.

Men hon tycker att maten skulle vara bättre anpassad till den varma väderleken.

– Det skulle vara lättare mat, som omelett, eller sillbitar och färskpotatis. Inte korvgryta, tycker hon.

För att hålla vätskebalansen dricker hon helst lättöl.

Och så får man ta en glass ibland för att stå ut?

– Ja, det måste man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.