Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Peter” och ”Jimmy” berätta om behandlingen på Vårnäs och vägen mot ett liv utan droger och kriminalitet. Foto: SVT

Vårnäs behandlingshem i Vingåker blev vändpunkten: ”Det hade spårat ur till slut”

Publicerad

Vårnäs behandlingshem i Vingåker har hjälpt tusentals sörmlänningar till ett liv utan alkohol och droger.

– Hade det inte varit för Vårnäs så hade jag varit död nu, säger ”Jimmy”, en av dem som får hjälp för sitt missbruk.

Vi träffar ”Jimmy” och ”Peter”, som egentligen heter något annat. De är båda strax under 30 år gamla men har hunnit med sin beskärda del av drogmissbruk och kriminalitet. Till sist fick de nog av det liv de levde och kom till Vårnäs behandlingshem för att påbörja en resa mot något nytt.

Sista behandlingen

Behandlingshemmets framtid har varit osäker då Eskilstuna kommun hotat med att dra sig ur samarbetet kring Vårnäs. Men nu har ett nytt avtal förhandlats fram och behandlingshemmet kan leva vidare.

”Jimmy” och ”Peter”, som nu har kommit  en bit in i behandlingen, kan se fram mot att snart återvända till verkligheten utanför Vårnäs. Båda är fast beslutna om att den här behandlingen ska bli den sista.

– Planen är att jag ska var aktiv i tolvstegsprogrammet och återgå till mitt arbete, säger ”Peter”.

I videoklippet ovanför: Hör ”Peter” och ”Jimmy” berätta om behandlingen på Vårnäs och vägen mot ett liv utan droger och kriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.