Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör arbetsförmedlingens Patrik Vikström berätta om satsningen som ska få fler sörmlänningar att söka arbete i norr. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT

Västerbotten jagar arbetskraft i Sörmland – lockar med gratis boende

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten saknas det personal inom vård, skola och omsorg. Arbetsförmedlingen vill nu få fler arbetslösa sörmlänningar att pröva lyckan i norr.

– Intresset har varit över förväntan, säger Patrik Vikström, kvalificerad handläggare på arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

Det råder högtryck på arbetsmarknaden i Västerbotten och Norrbotten vilket har skapat personalbrist inom offentlig sektor. I ett försök att lösa situationen har ett samarbete inletts med arbetsförmedlingen i Sörmland där arbetslösheten är väsentligt högre.

Fasta anställningar

Under våren har arbetslösa sörmlänningar erbjudits att provjobba och provbo i Västerbotten under sommaren. Tanken är att det ska leda till fasta anställningar när prövoperioden är över. Hittills är det fem personer som har nappat på erbjudandet.

– Om man trivs och arbetsgivaren trivs då kommer man att ha ett erbjudande innan man åker därifrån. Det är jag helt övertygad om, säger Patrik Vikström.

Hör arbetsförmedlingens Patrik Vikström berätta om satsningen som ska få fler sörmlänningar att söka arbete i norr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.