Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vattnet i Nyköping och Oxelösund drickbart igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det fritt fram för invånarna i Nyköping och Oxelösund att dricka kranvattnet igen efter den stora läckan i förra veckan. Det meddelade Nyköpings kommun strax efter lunch på onsdagen.

Beskedet kommer efter att vattenlaboratoriet i Nyköping gett klartecken och provtagningarna inte påvisat några bakterier under två dagar efter varandra.

Uppmanar till sparsamhet

Under tisdagen kom ett första godkänt resultat men för att häva rekommendationerna om kokning av vatten som ska drickas och användas till mat så krävdes alltså ytterligare ett.

vattenläckan utanför nyköping

– Ett glädjande besked, men det är viktigt nu att vi fortsätter att vara sparsamma med vattnet. Det kommer vi att få vara fram till att vattentornet är fyllt och vi går för full kapacitet igen, säger Madeleine Jansson, VA-chef i Nyköpings kommun.

– Vi går på tillräcklig kapacitet nu och är försiktiga med att fylla upp systemet. Det är för att förhindra följdläckor, säger Madeleine Jansson.

Tankarna tas bort

Både Nyköpings kommun och Oxelösunds kommun meddelar nyheten på sina hemsidor och skriver att de under onsdagen kommer att börja plocka bort de vattentankar som stått utställda i nästan en vecka.

– Vi fortsätter nu att ta prover på vattnet enligt ordinarie schema som vi alltid gör, säger Madeleine Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vattenläckan utanför nyköping

Mer i ämnet