Foto: SVT

Bank-vd:n levde lyxliv för bankens pengar

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands Sparbanks förra vd Joacim Lindgren använde spararnas pengar till att leva ett lyxliv. Det avslöjar TV4 Nyheterna som har tagit del av en intern rapport.

Det var i juni som Joacim Lindgren, vd:n för Sörmlands Sparbank under 18 år, blev arbetsbefriad efter att det inkommit anonyma uppgifter via bankens visselblåsarfunktion om ekonomiska frågor kopplade till vd:n.

Sörmlands Sparbank anlitade en revisionsfirma, som hade till uppgift att utreda de anonyma uppgifterna. Utredningen pekade på missförhållanden, som ledde till att banken polisanmälde den avgående vd:n, som nu utreds för förskingring.

Turerna i Sörmlands sparbank

Och nu har uppgifter från den interna rapporten läckt.

Tusentals kronor till nöjen

Granskningen avslöjar enligt TV4 Nyheterna att Joacim Lindgren spenderade över 100.000 kronor på lyxiga hotellnätter, trots tillgång till en övernattningslägenhet i Stockholm.

Den förra vd:n betalade även dyra krogmiddagar med bankens pengar. Under ett besök på en White Guide-restaurang i Nyköping köpte Lindgren en vinflaska för 4.000 kronor, enligt tv-kanalen.

Spararnas pengar gick även till flera nöjen och shopping. 75.000 kronor gick till en Bruce Springsteen-konsert, 140.000 kronor lades på Melodifestivalen och Lindgren köpte en märkesväska för 20.000 kronor och cigarrer för 58.000 kronor. Rapporten pekar även på att det saknas kvitton på inköp för över en miljon kronor, enligt rapporten.

Återbetalningsskyldig

Bankens styrelse vill inte kommentera de läckta uppgifterna i detalj, men bekräftar att spararnas pengar gått till privata inköp.

– Jag kan inte bekräfta delar i rapporten då den är konfidentiell. Men jag kan bekräfta att pengar använts i icke bankändamål och att Lindgren tagit kostnader som egentligen borde vara privata, säger Sven-Olov Carlsson, styrelseordförande i Sörmlands Sparbank.

Nu håller styrelsen på att förbereda en återkravsspecifikation baserad på rapportens uppgifter. Tanken är att den förra vd:n ska betala tillbaka det som styrelsen anser är privata kostnader.

– Det finns delar i det här som vi menar är privata kostnader. Dessa kommer vi att formulera i en återkravsspecifikation och den processen måste ha sin gång. Rapporten är bred och vi håller på att precisera återkraven, säger Sven-Olov Carlsson.

Ny ledning på plats

På torsdagen började Daniel Eriksson, den nya verkställande direktören, sitt arbete på Sörmlands Sparbank. Även en ny ställföreträdande direktör finns på plats. Enligt styrelsen är den nya ledningen en av åtgärderna som vidtagits av banken för att förhindra liknande situationer i framtiden.

– Vi har förändrat ledningsorganisationen samt vissa rutiner och policies för att ännu tidigare upptäcka missförhållanden. Vi har även haft diskussioner om att skärpa granskningen av kontroller. Det finns inga vattentäta system men vi hoppas att våra nya åtgärder kommer att förhindra att liknande situationer uppstår, säger Sven-Olov Carlsson.

”Hoppas rentvå mitt namn”

SVT Nyheter Sörmland har sökt Joacim Lindgren men utan resultat. Vid tidigare intervjuer har han dock uttryckt sin besvikelse över bankens beslut.

– Jag hoppas att processen kan skänka mer ljus över det här så att jag kan rentvå mitt namn. Jag tycker att det här är felaktigt, sade Joacim Lindgren.

Läs mer: Köpte teknikprylar för en miljon kronor

Sörmlands Sparbank

Sparbanken har åtta kontor i  Flen, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund och Vingåker.

Banken har inga aktieägare. Delar av vinsten ska istället gå till det lokala samhället i Sörmland.

Sörmlands sparbank har en drygt 180-årig historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna i Sörmlands sparbank

Mer i ämnet