Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vd lägger ner efter arbetsmiljökrav: ”Vi behöver inte mer spring av amatörer”

Publicerad

VD:n på ett industriföretag i Nyköping lägger ner företaget, då han anser att fack och myndigheter ställer orimliga krav.

– Vi behöver inte ännu mer spring av amatörer som ska tala om för oss proffs hur vi ska sköta vårt arbete, skriver vd:n till facket.

I fredags fick fyra anställda besked om uppsägning och att företaget läggs ner, berättar vd:n för SVT Nyheter Sörmland.

– Jag har inget att välja på, jag klarar inte att uppfylla kraven. Jag tycker att de ställer orimliga krav, och att jag ska serva dem med uppgifter som de kan ta reda på själva. Vi har ingen dålig arbetsmiljö här, vi har hållit på i 40 år utan incidenter, säger vd:n.

Flera brister

Fackförbundet IF Metall har efter en skyddsrond konstaterat flera brister. Bland annat att det saknas bullermätning, att en lyftanordning inte är godkänd, att det luktade starkt och irriterande i lokalen och att det fanns stora brister i hanteringen av kemikalier. Företaget har heller inte kunnat visa att de anställda har truckkort eller att det bedrivs ett systematiskt miljöarbete.

Mätningar ”meningslöst”

Vd:n själv säger i ett svar till facket att bullermätningar är meningslöst eftersom de använder hörselskydd, och att de anställda har truckkort, men att han inte vet var de finns.

Vidare konstaterar han att nya ventilationsanläggningar installerades 2009 och att mätningar görs regelbundet. Vad gäller riskbedömning av lyftmoment är det ”omöjligt” att göra, menar VD:n, eftersom det finns så många olika lyftmoment.

”Sunt förnuft”

– Vi lyfter med benen och sunt förnuft, konstaterar vd:n i sitt svar till IF Metall.

Även räddningstjänsten har ställt flera krav på företaget och bland annat konstaterat att det saknas rätt kunskaper för hanteringen utifrån gällande lagar och förordningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.