Från och med höstterminen börjar de kommunala skolorna i Nyköping erbjuda vegansk kost. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Vegansk skolmat börjar serveras i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i höst kommer de kommunala skolorna och förskolorna i Nyköping erbjuda vegankost.
– Det finns en handfull elever som verkligen vill ha det, säger Maroanne Backrud Hagberg, verksamhetschef för måltidsservice i Nyköping.

På de kommunala skolorna i Nyköping serveras två måltidsalternativ, ett vegetariskt och ett med exempelvis fisk eller kött. Men nu kommer eleverna även ha möjlighet att välja vegansk kost.

– Det finns en handfull elever som verkligen vill ha vegankost och det finns vissa som vill kunna prova på det under en period, säger Maroanne Backrud Hagberg, verksamhetschef för måltidsservice i Nyköping.

Kan inte garantera näringsinnehåll

Hon berättar att det i år har kommit nya nationella rekommendationer från branschorganisationen Kost och Näring, som säger att man ska erbjuda vegankost. Bland annat eftersom det är klimatsmart, menar hon. Samtidigt är kommunen tydlig med att man inte kan garantera näringsinnehållet.

– Vissa vitaminer och mineralämnen är svåra att få i vegankosten, trots att det går. Därför kan vi inte garantera något och föräldrarna måste ha ett ansvar för helheten. Eleverna äter bara ett mål om dagen hos oss.

Eskilstuna erbjuder redan vegankost

Att erbjuda vegansk skolkost är inget nytt och görs på skolor runt om i landet. I Eskilstuna kan alla elever som vill ha vegankost få det.

– På Rinmangymansiet har vi även haft ett projekt där vi gjort den vegetariska maten vegansk för att det inte ska bli så många varianter att laga. Där kan eleven alltså välja mellan två huvudmåltider och det veganska alternativet, säger Simone Saul, måltidschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer