Som förälder kan det vara bra att gå igenom med sitt barn hur man larmar i en nödsituation på mobilen.
– Det kan handla om en pin-kod som ska knappas in, även om just nödnumret 112 på de allra flesta mobiler kan ringas utan att man först måste låsa upp telefonen, säger Fredrik Norlindh Falk och fortsätter:
– Generellt är barn väldigt duktiga i larmsamtal och svarar bra på SOS-operatörens frågor. De behåller ofta lugnet och fokuserar på samtalet med SOS-operatören trots att situationen runt omkring kan vara stressande och allvarlig.
SOS vill ha möjlighet att positionera
Förr när alla ringde från en fast telefon var det lätt att fastställa var larmet kom ifrån för plats. Idag när majoriteten av larmen kommer från mobiltelefoner är det inte lika lätt.
– Det största problemet med att larma från mobilen är att positioneringen blir svårare. Från fasta telefoner ser vi ju direkt adressen som telefonen är registrerad på, från en mobil ser vi inte den exakta positionen. Här hoppas vi på att få ett godkännande avseende AML (Advanced Mobile Location, reds anm) i lagstiftningen så att vi får möjlighet att positionera den inringande, säger Fredrik Norlindh Falk.
Men det finns så klart uppenbara fördelar med att i stort sett alla idag har möjlighet att ringa var man än befinner sig.
– Självklart blir det mer lättillgängligt att ringa 112, vilket också är mycket positivt. Idag kan man larma i stort sätt var som helst ifrån vilket är en trygghet för många, säger Fredrik Norlindh Falk.
Tre enkla tips om hur du lär ditt barn ringa 112
- Visa ditt barn var du brukar ha din mobiltelefon.
- Visa hur man ringer 112 utan att låsa upp telefonen.
- Prata med ditt barn om vilken information larmoperatören behöver, t ex namn och adress.