En veterinär misslyckades kapitalt när han skulle avliva ett tre dagar gammalt lamm. Djuret i bild har dock inget med den aktuella avlivningen att göra. Foto: SVT

Veterinär får prövotid – fick inte ihjäl lamm

Uppdaterad
Publicerad

En veterinär i södra Sörmland använde både kniv och bultpistol – och misslyckades ändå med att avliva ett lamm. Nu får han prövotid.

Det var i maj förra året som veterinären kallades ut till en gård för att undersöka en tacka och ett av hennes lamm.

Veterinären ansåg att lammet, som var svag och hade svårt att suga, behövde avlivas.

Tog fram bultpistolen

Eftersom han inte hade något injektionsmedel för avlivning med sig vid tillfället så beslutade han att lammet skulle avlivas med bultpistol.

När veterinären ansåg att jobbet var avklarat lämnade han gården – utan att lammet snittats och avblodats ordentligt.

En stund senare vaknade det upp och började bräka ”hjärtskärande”, enligt djurets ägarna. När de fick tag på veterinären på telefon ombad han dem att själva snitta djuret.

Ägarna vill inte själva snitta

Det ville de inte, varpå mannen fick återvända till gården. Han förklarade att han missat med pistolen och erkände utan omsvep att lammet borde ha avblodats.

Därefter tog veterinären fram en kniv och gav lammet ett snitt i bröstet – utan bedövning. Men inte heller den här gången lyckades han med jobbet.

Krävde kontroll

Ägarna påtalade att lammet rörde på sig och krävde att det skulle kontrolleras noga.

Det visade sig att djuret fortfarande levde. Först efter ett andra snitt dog lammet.

Enligt anmälarna tog det 60 minuterna från att bultpistolen användes till det att djuret verkligen avled.

Kritiserats tidigare

Samma veterinär har vid två tidigare tillfällen tilldelats erinran. Nu meddelar Ansvarsnämnden att en varning inte kan anses tillräcklig. Bristerna anses så allvarliga att nämnden tilldelar mannen en disciplinpåföljd i form av prövotid på tre år.

Fler misslyckade avlivningar

Han får även kritik för att han brustit i förberedelserna när en guldhamster avlivades.

Guldhamstern bet veterinären i fingret, varpå mannen tappade greppet om djuret som först föll ner på bordet och sedan på golvet.

Ägaren, som upplevde att veterinären kastade ifrån sig djuret, tyckte att behandlingen var respektlös.

Ansvarsnämnden finner inte att det, i det fallet, finns anledning att ge honom någon disciplinpåföljd, men man påminner om att veterinären vid avlivning bör vara väl förberedd och förtrogen med materialet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.