En veterinär prickas för felbehandling av en hund. Hunden på bilden har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: Jonas Ekströmer/TT/arkivbild

Veterinär missade cancer hos hund – prickas för felbehandling

Publicerad

En veterinär i Sörmland får kritik av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård för att ha felbehandlat en hund.

Hundens ägare tog honom till veterinär förra året efter att han fått en knöl på magen. Efter röntgen fick de beskedet att det var ett medfött bråck som behövde opereras.

En tid efter operationen förvärrades situationen och ytterligare knölar började dyka upp som växte snabbt.

Elakartad tumör

När de opererades bort på en annan klinik konstaterade onkologen att det inte rörde sig om bråck, utan om elakartade tumörer och att de flesta hundar med den cancerformen sällan lever mer än ett halvår efter diagnosen.

Nu får veterinären som gjorde den första operationen en erinran av ansvarsnämnden för att ha brustit i sin yrkesutövning.

Borde ha tagit prov

Enligt nämnden fick veterinären på kort tid flera indikationer på att problemen berodde på något annat än bråck. Veterinären borde ha gjort provtagning eller remitterat till hunden för vidare utredning, enligt nämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer