Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur är din skola? Hör av dig till SVT:s reporter

”Nu är jag på jakt efter goda exempel i skolan”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA · Bra lärare är det viktigaste för att kunna klara skolan. Det tycker de flesta elever som jag har pratat med när jag besökt fem olika sörmländska skolor. Och jag håller med. Vad tycker du? Hör av dig till mig!

Sandra Kjellström

Reporter, SVT Sörmland

När jag gick på högstadiet tyckte jag om lektionerna i svenska och samhällskunskap, för där hade jag en lärare som inspirerade mig. En lärare som utmanade mig och fick mig att våga testa nya saker.

I engelskan var det värre, där gick det inte alls att få bra betyg för jag fick inte tillräckligt med hjälp. Det var svårt att koncentrera sig i klassrummet när eleverna fick härja helt fritt bland bänkraderna.

Flera lärare?

Borde det finnas fler lärare i skolan? Ja, det önskar i alla fall eleverna som jag träffade på Slottsskolan i Vingåker. De tycker att de inte alltid får den hjälp de behöver. Några elever i Eskilstuna tycker att det är svårt att få bra betyg, medan andra tycker att det är lätt att uppnå kunskapskraven. På Nyköpings högstadium är en elev nöjd med studieron, medan en annan inte kan koncentrera sig.

Stora skillnader bland skolorna

Svenska skolan dras med en rad problem enligt undersökningar från PISA och Skolverket. Eleverna presterar på lägre nivå än tidigare. Barn till högutbildade föräldrar och som är födda i Sverige har högre resultat än barn till föräldrar med lägre utbildningsnivå och utländsk bakgrund, trots skolans kompensatoriska uppdrag.

I Sörmland är skolan dessutom sämre än rikssnittet, både när det gäller andelen elever i nian som klarar kunskapskraven och som är behöriga till yrkesprogram på gymnasiet. Men det syns tydligt i Skolverkets statistik att det skiljer sig mycket åt bland de olika skolorna i länet.

Berätta om hur du har det i skolan

Men jag tror och hoppas att det finns goda exempel där skolor och klasser mätbart lyckats höja elevernas betyg och förbättra studieron i klassrummet. Det är det jag nu är på jakt efter i vår serie om den sörmländska skolan.

Vi kommer självklart att fortsätta granska problem och missförhållanden i skolan, men just den här gången är det framför allt lösningar vi är på jakt efter. Tipsa mig om ditt exempel på hur du som elev fått det bättre i skolan eller när du som lärare lyckats förbättra dina elevers situation genom att använda en ny metod. Hör också gärna av dig med dina tankar om vad som gör en skola bra. Även ni föräldrar och alla andra är givetvis välkomna med era åsikter och goda exempel.

Vi ses ute i skolan!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur mår skolan i Sörmland? Foto: SVT

SÅ HÖR DU AV DIG

Visa

Mejla till sandra.kjellstrom@svt.se

Skriv till oss direkt i vår chatt på svt.se/sormland

Skriv till oss på vår Facebooksida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Bra i Sörmlands skolor?

Mer i ämnet