Det är bland annat harar som hittats döda i kommunen. Foto: TT

Vilda djur hittas döda i hettan: ”Ställ ut vattenskålar”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har Oxelösunds kommun fått in flera rapporter om vilda djur som hittas döda eller utmattade i hettan. Och nu går kommunen ut med en uppmaning om att hjälpa djuren med vatten.

– När det är sådan här extrem värme och torka är det många små vattendrag som torkar ut. Då kan allmänheten hjälpa till och ställa ut lite vatten, till exempel spillvatten som blir från kranen innan vattnet är kallt nog att dricka, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Emilia Torstensson på Oxelösunds kommun.

Främst småfåglar

Hon berättar att det kommit flera samtal från människor som hittat framför allt döda småfåglar, men även harar och andra djur.

– När det gäller rådjur handlar det om att de har verkat utmattade och betett sig onormalt.

Vet man att det beror på värmen och torkan att djuren dött eller verkat utmattade?

– Nej, det är ju inte bevisat. Men det finns inte alls lika stor tillgång på vatten som vanligt och det är klart att det påverkar. Alla små som stora djur behöver vatten, och det är klart att man vill hjälpa till så gott det går, säger Emilia Torstensson.

Hon har också varit i kontakt med det kommunala bostadsbolaget Kustbostäder för att se om de kan vara behjälpliga.

Ställ ut låga skålar med vatten åt igelkottarna, och skålar med kattmat. Också andra djur har nytta av att få vatten serverat i skålar.

Ett fågelbad, eller en damm för den som har trädgård, hjälper fåglarna att hitta vätska.

Vattna gräsmattan om du har en tomt med egen brunn, det hjälper både igelkottar och fåglar att hitta mask.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer