Isabel Gölles är vd för Eskilstuna innerstad och hon tycker att det är dags att Eskilstuna kommun inför en handelsstrategi för centrum. Foto: Albin Aghamn

Hon vill se strategi för Eskilstunas centrum

Publicerad

Handeln i Eskilstuna city har utvecklats svagare än i jämförbara kommuner. Företrädare för butikerna i centrum vill nu se en handelsstrategi för staden.

– Man behöver stärka de befintliga handelsområdenas identiteter, så att de inte börjar äta av varandra, säger Isabel Gölles, vd för Eskilstuna innerstad AB.

I en ny rapport från ett konsultföretag konstateras att handel och kommersiell service har utvecklats svagare i Eskilstuna city jämfört med andra kommuner.

Under 2020 kommer ett nytt handelsområde, med Biltema som dragplåster, att öppna vid E20. Här kommer det att vara butiker med fokus på volymhandel och lågprisvaror. Finns det då inte en risk att centrumhandeln kommer att tappa marknadsandelar?

– Det är klart att det finns en risk, men som det ser ut nu är det främst butiker som inte får plats i en stadskärna som kommer att hålla till där ute, säger Isabel Gölles.

Staden spretar – vill se styrning

Bolaget Eskilstuna innerstad som hon representerar ägs av två föreningar, Fastighetsägarna i Eskilstuna centrum och Cityföreningen i Eskilstuna. Deras mål är att på olika sätt utveckla staden och ge aktörer de bästa förutsättningarna för att verka här.

Hon tycker att stadens handel är spretig och vill se mer styrning. Handelsområdena behöver tydligare identiteter, anser Isabel Gölles, vd för bolaget.

– Generellt har vi ett bra samarbete och vi har politiker som förstår vad en stadskärneutveckling är. Men vi behöver stärka de handelsområden som redan finns i dag och göra det tydligare var nyetableringar ska hamna.

– Om Eskilstuna får en förfrågan om en etablering från ett företag så kan vi då enkelt veta var den butiken eller restaurangen passar bäst. Är det i city, på Tuna park eller i Skiftinge?, säger Isabel Gölles.

”Handeln för utspridd”

Ett annat problem som hon ser är att handeln i Eskilstuna är utspridd rent geografiskt.

– 47 procent av Eskilstunas handel i dag finns utanför de etablerade handelsområdena, vilket gör det svårt för Eskilstunaborna att göra sina inköp, och det är dessutom dåligt för miljön.

”Handelsstrategi hjälpte föga”

En handelsstrategi som den Isabel Gölles efterfrågar är inget som Sarita Hotti (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, tror fungerar.

– Vi har haft en sådan strategi tidigare, men den hjälpte föga. Näringslivet etablerar sig där de vill vara. Oavsett om vi vill att en gata ska ha handel eller inte, så kan vi inte påverka det. Till exempel så har Mått Johanssons väg aldrig varit utpekad som en handelsgata, men i dag är den det.

Hon tror att man kan göra innerstaden mer lockande på andra sätt.

– Det som vi gör nu är att istället försöka samverka med fastighetsägare och med den handel som finns här och diskutera hur vi vill att centrum ska se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.