Planarkitekten Victoria Alstäde berättar om de kännetecken som gör Brandkärr unikt. Foto: SVT

Vill utveckla Brandkärr – men statliga skyddet sätter begränsningar

Publicerad

Nyköpings kommun har satt igång ett arbete med att utveckla området Brandkärr. Men stadsdelens unika utformning gör att det finns regler att förhålla sig till i förändringsarbetet.

Den färdiga planen ska bland annat innehålla konkreta förslag på förändringar i stadsplaneringen som kommunen kan göra för att integrera Brandkärr som stadsdel mer med övriga Nyköping.

Långsiktigt arbete

Arbetet inleds nu och ska vara färdigt för presentation efter sommaren 2022.

– Det här är ju ett väldigt långsiktigt arbete och nu ska vi skapa oss en kunskapsbild som vi kan utnyttja i framtiden, säger Victoria Alstäde planarkitekt på Nyköpings kommun.

Statligt kulturmiljöskydd

En av sakerna som under året ska utredas är vilka förändringar som får göras i den fysiska miljön, trots det rådande kulturmiljöskyddet.

I videon ovan berättar Victoria Alstäde om de kännetecken som gör Brandkärr unikt

Riksintresse för kulturmiljövården

58 områden i Sörmland skyddas av staten mot åtgärder som påtagligt kan skada kulturmiljön. Så här beskrivs Brandkärr i sammanhanget:

”Området Brandkärr med sina slingrande hyreshuskroppar med inre gårdsområden är ett fint exempel på bostadsbristens 1960-talsarkitektur och planideal inom ramen för miljonprogrammen.”

Källa: Länsstyrelsen i Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.