Clas Rydberg, (LRF), är bekymrad över vildsvinens utbredning

Stora problem med viltskador – men allt färre löser jaktkort

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som allt färre löser jaktkort ökar klövviltstammen i Mellansverige. Framför allt vildsvinen brer ut sig och många lantbrukare har stora problem med skador på grödor och mark.

– Vi har oacceptabla skador både på åkrarna och i skogen. Går man runt bland sina åkrar och ser gångar efter vilt kan man räkna med att man redan då har ett bortfall på 10 procent, säger Clas Rydberg, viltansvarig i region Sörmland på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Färre löser jaktkort

I området från Östergötland i söder till Gävleborg i norr är det nära 2 000 färre jägare som löste jaktkortet förra jaktåret jämfört med för 5 år sedan. Men att det är färre jägare som är orsaken till att klövviltet ökar tror inte jägarförbundet.

– Min bild är inte att det är brist på jägare som gör att det är svårt att hantera viltstammarna, utan motstående viljor i viltförvaltningen. Och det är det som skapar konflikter där man lokalt kan ha för höga viltstammar, säger Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent.

Motstridiga intressen

Eftersom viltet inte känner markgränserna där den ene grannen vill ha mycket vilt och den andre vill odla så får det konsekvenser.

– Det är stora värden som försvinner, dels trampskador och det dom äter. Det blir fel när ena grannen har intäkter av viltet och den andra bara kostnader, säger Clas Rydberg, som efterlyser bättre samarbete mellan markägarna.

Jakt på natten

Vildsvinen är, till skillnad från övrigt klövvilt, ett nattaktivt djur.

– Ska man jaga på dagen krävs det duktiga hundar, annars får man bedriva jakten nattetid så dom är lite annorlunda i sitt beteende, säger Anders Nilsson.

Clas Rydberg har jagat vildsvin på nätterna sedan midsommar för att skydda sina grödor.

– Jag har fortfarande ett brinnande jaktintresse och jagar även under ordinarie jakttid, men intresset svalnar mer och mer när det blir mer jobb av jakten än hobby, säger han.

”Vildsvinshjälpen”

Han är inte ensam utan får hjälp av vänner, och när det gäller jakt på vildsvin har jägarförbundet instiftat vildsvinshjälpen.

– Det är en kontaktfunktion mellan lantbrukare som behöver hjälp med vildsvinsjakt och jägare som söker vildsvinsjakt. På så sätt kan man lösa ett problem samtidigt som man skapar jakttillfällen, säger Anders Nilsson.

Det statliga jaktkortet måste lösas varje jaktår (1 juli- 30 juni) för att få rätt att jaga. Pengarna går till olika viltvårdsprojekt och kostar för närvarande 300 kr. Jaktkortet är obligatoriskt, att jämföra med jägarexamen som är ett bevis på jägarkunskap och ger innehavaren rätt att söka vapenlicens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer