Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är normalt så att man får köra i ett år” – hör Anna-Åsa Hellström berätta om vindkraften på Kajärden i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Vindkraften på Kafjärden producerar el – men framtiden är oviss

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridda Sundby vindpark norr om Eskilstuna producerar el för fullt. Trots att bygglovet ska prövas i mark- och miljödomstolen är vindkraftverken redan inkopplade på Sevabs elnät. Kommunala bolaget räknar med intäkter på över en miljon kronor per år.

Vindkraften i Kafjärden har varit en följetong sedan 2008. Och trots att bygget inte har fått slutbesked av samhällsbyggnadsnämnden, vilket skulle behövas för att anläggningen ska få permanent tillstånd, så kan verken köras på full effekt i ett års tid.

Bolaget Cloudberry provdriftar de nio vindkraftverken och producerar samtidigt el som säljs på marknaden. Det här har de möjlighet att göra i ett år.

Vindkraft i Sörmland

– Provdriften innebär att producenten ska visa att man uppfyller vissa tekniska kriterier. Gör de det får de sedan ett tillsvidaretillstånd att vara inkopplade på vårt nät, säger Anna-Åsa Hellström, affärsområdeschef för Sevabs elnät på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö (ESEM).

Avviker från planen

Nytillskottet är positivt för bolaget. De får betalt beroende på hur mycket el som produceras. De räknar med att få lite över en miljon per år i nätintäkter.

Eskilstuna kommuns politiker vill att vindkraften får slutbesked för permanent drift. Men samhällsbyggnadsförvaltningen har föreslagit att neka bolaget slutbesked.

De vindkraftverk som nu står på platsen avviker från hur planerna såg ut från början. Detta eftersom vindkraftverken som en gång var tilltänkta inte längre finns tillgängliga.

Avgörs i domstol

Frågan ska avgöras i mark- och miljödomstolen efter att Länsstyrelsen satt ner foten mot vindkraftverken.

Parallellt ska samhällsbyggnadsnämnden ta upp frågan nästa månad.

Men politikerna verkar inte vara helt i fas med hur landet ligger. Till Eskilstuna-Kuriren sa nämndens ordförande Sarita Hotti (S) nyligen att “Med tanke på den elbrist som finns är det olyckligt att vindkraftverken bara står där”. Hennes nämndkollega Noak Westerberg (MP) säger i ett pressmeddelande att det uteblivna slutbeskedet innebär att “verken inte kan tas i drift och börja producera den förnybara el vi behöver”.

– Det stämmer ju inte därför att under tiden som anläggningen befinner sig i provdrift så producerar den ju el, säger Anna-Åsa Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sörmland

Mer i ämnet