Sävstaskolan i Vingåker. Foto: Erik Norbergh/SVT

Vingåker överväger uppmaning till föräldrar under ramadan

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds fastemånaden ramadan och på skolorna i Vingåker överväger man nu att skicka ut ett brev till alla föräldrar där barnen uppmanas komma mätta och utvilade till skolan.

Orsaken är att man tidigare år haft problem med barn som mått dåligt på lektionerna under ramadan.

– Förra året hade vi ett par barn som vi märkte inte mådde bra i skolan, och de svimmade till och med, berättar Helena Edrenius (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vingåker.

Den gången tog man upp det direkt med berörda föräldrar.

– Och nu ville man skicka ut ett brev; en påminnelse om att det är viktigt att barnen får mat, och att de sover sina timmar på natten för att klara av sina studier, förklarar hon.

Skulle gått ut i förra veckan

Brevet har tagits fram av skolläkaren och skolsköterskan på Sävstaskolan. Tanken är nu att skicka ut brevet till alla vårdnadshavare med barn i kommunens skolor, oavsett religionstillhörighet.

– Tyvärr har det ju blivit försenat. Enligt mitt sätt att se hade vi planer på att skicka ut det här redan i förra veckan. Jag vet inte vad anledningen till fördröjningen är, säger Stefan Bohlin, rektor på Sävstaskolan.

Vill inte peka ut någon grupp

Helena Edrenius konstaterar att brevet fortfarande är arbetsmaterial, och tycker att det är olyckligt att det kommit till allmänhetens kännedom. 

Hon är också noga med att poängtera att hon inte vill peka ut någon särskild grupp.

– Det gäller ju alla barn, och det är upp till varje vårdnadshavare att se till att barnen är väl rustade när de kommer till skolan, säger hon.

Under tisdagen hålls ett ledningsgruppsmöte då det tilltänkta brevet till föräldrar ska tas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.