Grundskolan i Vingåker får förstärkning av Skolverket. Foto: SVT

Vingåker tar hjälp av Skolverket – för att höja resultaten

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av låga skolresultat tar Vingåkers kommun nu hjälp av Skolverket för att vända trenden.

I flera mätningar av skolresultat har Vingåker hamnat bland de sämsta kommunerna i landet när det gäller skolresultat. Det har fått kommunstyrelsen att vända sig till Skolverket och be om hjälp.

– Det är ju ingen hemlighet och ingen nyhet att vi under en lång tid har haft dåliga skolresultat. Vi tillskjuter resurser och vi har ett systematiskt kvalitetsarbete, men vi ser inga resultat, säger Anneli Bengtsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.

Glädje – och förvåning

Anneli Bengtsson (S) Foto: SVT

Skolverket har nu beslutat att komma Vingåker till hjälp. Svaret kom nu i veckan.

– Jag blev jätteglad! Nu äntligen får vi den hjälpen vi behöver, säger hon.

Men beskedet att kommunstyrelsen vänt sig till Skolverket kom helt oväntat för personal och elever på Slottsskolan.

– Jag blev jätteförvånad över att man inte haft en tydlig dialog med oss innan, utan gått direkt till Skolverket, säger Magnus Karlsson, biträdande rektor för Slottsskolans årskurser 7-9.

Oro bland personalen

Från skolans personal har reaktionerna varit blandade.

– Vissa blir lite oroliga och tycker att det är en obekväm situation, just utifrån att man känner sig ifrågasatt. Vi är ju en liten kommun och en ensam högstadieskola, men vi har en stark lärarkår och behöriga lärare och vi gör så gott vi kan, säger han.

Magnus Karlsson har dock inga invändningar mot Skolverkets insats i sig.

– Men jag hoppas att de ser till helheten. Att de inte bara granskar skolans verksamhet, utan också politikerna och vilka resurser vi har att tillgå för att klara vårt uppdrag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.