Foto: TT

Vingåkers bibliotek får statligt bidrag på 900 000 kronor

Publicerad

För första gången har statens kulturråd fördelat stöd till folkbiblioteken inom satsningen Stärkta bibliotek. Vingåkers bibliotek är en av dem som får statligt bidrag.

– Genom samarbete med andra verksamheter i kommunen, studieförbund och lokalt utvecklingsforum vill vi bidra till en levande landsbygd, säger Ewa Rolander, bibliotekschef i Vingåkers kommun, i ett pressmeddelande.

Det är första gången som statens kulturråd fördelar stöd till folkbiblioteken inom satsningen Stärkta bibliotek. Det handlar om fler än 200 instanser över hela landet som får sammanlagt 153 miljoner kronor.

– Det är oerhört glädjande att många kommuner över hela Sverige är engagerade i bibliotekens verksamhet. Genom Stärkta bibliotek får människor runtom i hela landet bättre tillgång till kultur och bildning. Det är positivt inte minst för demokratin eftersom biblioteken är viktiga mötesplatser i ett demokratiskt samhälle, säger Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell, i ett pressmeddelande.

Kan nyanställa

Vingåkers bibliotek får hela 900 000 kronor i bidrag och pengarna kommer att gå till en projekttjänst som landsbygdsbibliotekarie. Bibliotekariens uppgift kommer bland annat att bestå av läsfrämjande insatser för både barn och vuxna och sprida kunskap om det digitala biblioteket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.