Vingåkerselever kan få skolfrukost till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Från höstterminen ska skolelever i Vingåker upp till årskurs sex erbjudas gratis frukost i skolan, enligt ett förslag.
– Förväntningen är att barnen ska bli piggare i skolan och prestera bättre, säger Helena Edrenius (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vingåkers kommun har länge brottats med låga skolresultat bland eleverna. Men nu har barn- och utbildningsnämnden lagt ett förslag som är tänkt att komma till rätta med problemet – ett försöksprojekt på ett år, där alla elever upp till årskurs sex ska ha möjlighet att äta frukost innan skoldagen tar sin början.

”Jobbar mycket med resultaten”

Helena Edrenius (S).

– Vi jobbar väldigt mycket med att få upp resultaten och påbörjade ett samarbete med socialförvaltningen. Vi tycker att det är viktigt att barnen få i sig en riktig frukost, så att de kan prestera bättre i skolan, säger nämndens ordförande Helena Edrenius (S).

Politisk enighet

Projektet är tänkt att finansieras med pengar ur kommunens investeringsfond, något som kommunstyrelsen beslutar om. Alla partier står bakom beslutet, men det finns viss oenighet om vilka elever som är i störst behov av hjälpen.

– Vi i oppositionen tyckte att det var vettigare att erbjuda frukost till högstadieeleverna, eftersom de yngre oftast får frukost ändå. Men vi får utvärdera när året gått och se om vi ska gå vidare, säger barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Hans Averheim (VTL).

”Bättre med tidigare insatser”

– Jag tror absolut att ju tidigare vi sätter in insatser så att eleverna får bra vanor, desto bättre resultat tror jag att det blir. Det tyckte de flesta ledamöter i nämnden också, säger Helena Edrenius.

Bland eleverna på Högsjö skola får förslaget tummen upp.

Gustav Kärf.

– Vissa i min klass har sagt att de inte äter frukost ibland, när läraren frågar. De kan bli lite tjuriga och inte koncentrera sig så bra på de nationella proven, säger Gustav Kärf som går i sexan.

Det finns tydliga sociala ambitioner med projektet. Bland annat finns en förhoppning att minska andelen kommuninvånare som får försörjningsstöd, något som på sikt skulle leda till en ekonomisk vinst för kommunen.

”Bra vuxenliv”

– Om man presterar bättre i skolan, vilket vi tror, så kommer man också längre i sitt vuxna liv. Förhoppningsvis får man en bra utbildning så att man får ett bra vuxenliv, säger Edrenius.

Förvaltningen räknar att varje portion frukost ska kosta 16 kronor. Hittills har vårdnadshavare till ett 100-tal elever anmält intresse, vilket skulle landa på en total kostnad på 280.000 kronor.

– Skulle samtliga barn vilja äta frukost kommer de givetvis kunna göra det, säger Helena Edrenius.

TV: Se hela inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.