Foto: privat arkiv

Vita käppens dag firas med parkeringspåminnelser

Publicerad

Idag är det ”Vita käppens dag” som syftar till att uppmärksamma de synskadades symbol och hjälpmedel.

Dagen sammanfaller också med avslutningen på kampanjen ”Gata för alla” och bland annat kommer Synskadades Riksförbund Sörmland, SRF, att sätta parkeringspåminnelser på sånt som står i vägen för synskadade på och runt Fristadstorget i Eskilstuna där man kommer att finnas under Vita käppens dag.

– Det är helt enkelt en nationell dag för att uppmärksamma den vita käppen och vad den står för, säger Magnus Gustafsson ordförande i SRF, Synskadades Riksförbund Sörmland.

Alla vet inte vad vita käppen står för

Det är inte alla som vet att att symbolen är till för synskadade.

– Nej, faktum är att bara 7 av 10 svenskar vet att den är en symbol och hjälpmedel för synskadade, säger Magnus

Hur kommer det sig?

– Vi har bra samarbete med många skolor om föreläsningar och så, men sen ska det ju finnas personer som vill och kan föreläsa i skolor och så också, säger Magnus.

Så ni tar tag i det nu då?

– Ja och så avslutar vi samtidigt vår kampanj ”Gata för alla”, säger Magnus.

Men är inte gator för alla då?

Nej, det står cyklar i vägen, det finns icke inhägnade uteserveringar, felparkerade bilar och så som är i vägen, säger Magnus.

Många synskadade vågar inte gå ut

Är det ett stort problem?

– Ja alltså, många vågar inte gå ut, tre av tio synskadade undviker att gå ut själva men jag har ju hund så jag slipper de problemen eftersom hunden är tränad att undvika hinder, säger Magnus.

Vad är viktigast med den här dagen?

– Att prata med folk och informera dem om vad man bör tänka på när man möter en person med vit käpp, säger Magnus.

Hur bör man göra då?

– Ser någon person vilsen ut, gå fram och fråga om de behöver hjälp, men gör inte det som jag och många med mig upplevt, bara ta tag i mig och led mig över vägen för det är faktiskt ingen skröna det händer många synskadade, säger Magnus Gustafsson ordförande i SRF, Synskadades Riksförbund Sörmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.