Vittne till stöldkuppen: ”Personen var underligt klädd”

Uppdaterad
Publicerad

Flera vittnen till Domkyrkokuppen i Strängnäs hördes under dagens rättegång. Den 22-årige mannen som står åtalad för kuppen gav även sin förklaring till varför han befann sig i Strängnäs den dagen.

Under dagens rättegång var det störst fokus på förhör med de församlingsanställda som åklagaren kallat som vittnen. Klara Ingemarsson var en av dem som vittnade.

Hon sommarjobbade som kyrkovakt och Klara Ingemarsson berättade att hon hade stått och dammat av predikstolen, när hon plötsligt hörde en hög krasch. Hon berättade även att hon hade sett en person i kyrkan som hon inte tyckte såg ut som en vanlig kyrkobesökare. Klara Ingemarsson uppger själv att hon inte vet om det var den 22-årige mannen som hon såg.

Erkände cykel- och båtstöld

Den 22-årige mannen erkände idag inför rätten att det var han som stal cyklarna och motorbåten som användes vid kuppen. Mannen sa också att han levererade cyklarna till en person som han kom i kontakt med en vecka innan stölden i domkyrkan.

Den misstänkte mannen sa under torsdagens rättegång att han redan i våras ska ha varit i Strängnäs och arbetat med bryggor i hamnen, men att han dagen då kuppen genomfördes befann sig på plats för att en av de stulna cyklarna som han levererat var trasig. Han skulle därför leverera en ny cykel till den person som hade beställt det av honom. Enligt mannen själv visste han ingenting om någon kupp, utan fick endast i uppdrag att stjäla cyklarna och motorbåten.

Rättegången mot den 22-årige mannen fortsätter på tisdag.

Hör vittnet Klara Ingemarsson berätta om vad hon såg i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet