BB får ge plats åt en långtidscovid-mottagning i Huddinge Foto: SVT

Ny mottagning för personer med långtidscovid öppnar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Över 10 000 personer i Stockholms län har diagnostiserats med post covid-19, även kallad långtidscovid. Det visar siffror som SVT Nyheter Stockholm begärt ut från Regionen. För att klara vårdtrycket öppnar regionen snart upp ytterligare en mottagning i länet för behandling av långtidscovid – i Huddinge.

– Antalet remisser ökar vecka för vecka. Patienter är i stort behov att få vård, säger Heidi Stensmyren, temachef på Karolinska Universitetssjukhuset, som ansvarar för den nya verksamheten.

Sedan en tid tillbaka finns en mottagning för långtidscovid på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Dit är det kö för att få vård, och så kommer det sannolikt att bli även i Huddinge när den andra mottagningen snart öppnar. Patienttrycket ökar nämligen vecka för vecka.

– Vi ser ett behov att etablera mottagningen så snabbt som möjligt, säger Heidi Stensmyren.

Specialistteam handplockas

Patienterna som söker vård uppvisar en mängd varierande symtom som andningsbesvär, minnesluckor, koncentrationssvårigheter, trötthet, huvudvärk, illamående och återkommande infektioner.

Specialistläkare från en rad olika områden ska nu handplockas för att sätta ihop ett team på den nya mottagningen i Huddinge. Parallellt med behandling kommer forskning av långtidscovid också bedrivas på den nya mottagningen.

Avdelningen i Solna fortsätter som vanligt

Men samtidigt som en helt ny avdelning öppnar i Huddinge fortsätter den gamla avdelningen i Solna som vanligt.

– Vi kommer att bygga upp verksamheten i Huddinge men det handlar inte om någon plötslig nedstängning av mottagningen i Solna. Den är väldigt viktig utifrån den kompetensen vi har där och de rutiner som vi byggt upp, säger Kim Sjölund, presschef på Karolinska sjukhuset.

Vissa sjuka uppemot ett år i långtidscovid

Läkare har kunnat se att vissa tillfrisknar efter en tids besvär och kan återgå till ett normalt liv. Men för andra är symptomen fortfarande kvar uppemot ett år efter att ha insjuknat i covid-19.

BB-mottagningen flyttar för att ge plats

BB-mottagningen kommer inte stänga på Karolinska i Huddinge utan flyttas till andra lokaler.

– BB kommer inte försämras av det här, säger Heidi Stensmyren, temachef Karolinska Universitessjukhuset.

Flera långtidscovid-mottagningar är under uppbyggnad på flera platser runt om i Sverige. I Östergötland bland annat är ambitionen att samtliga sjukhus i regionen ska ha en långtidscovid-mottagning.

Antal postcovid-diagnoser i Region Stockholm

  • Kvinnor: 6 159
  • Män: 4 382
  • Totalt: 10 541

Period: Januari 2020 till 18 februari 2021

Källa: Region Stockholm

Antalet patienter är sammanställda utifrån tre olika kodningar: U099, (Postinfektiöst tillstånd) Z861A, U089 (Covid-19 i den egna sjukdomshistorien).

Se hur Socialstyrelsen kodar covid-relaterad sjukdom här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.