Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tommy Bergman/SVT

10-årsjubileum för VM-kval i dödshopp: ”Ett jäkla tryck”

Publicerad

På lördagen arrangerades för tionde året i rad VM-kval i dödshopp – en lite udda simhoppstävling som går ut på att kasta sig ut från en tolv meter hög platå, segla i luften så länge man vågar för att i sista stund vika ihop kroppen och landa i vattnet likt en räka.

– Det är ett jäkla tryck i år, säger arrangören Adam Widén.

Intresset för tävlingen har spridit sig internationellt och de 42 platserna till det svenska kvalet i Saltsjöbaden gick åt på en vecka. Det kommer deltagare från bland annat USA, Kanada och Spanien.

– Det är fler deltagare än vanligt. Det brukar ligga runt på 25-30 stycken så det ökar för varje år, nu börjar det bli sport på riktigt!

”Kommer koka i vattnet”

I fjol fick arrangören förhålla sig till coronarestriktioner och livesände därför tävlingen. Hela 60 000 personer kollade då.

– Det är svårt att nå lika stort publikantal men jag hoppas på tre tusen personer, det ryms nog inte så mycket mer. Det kommer bli sån jäkla stämning, det ska bli strålande väder och det kommer fullkomligt koka i vattnet, säger Adam Widén.

Bästa kille och bästa tjej kommer att gå vidare till finalen som hålls i Oslo den 27 augusti.

– Vi har två vassa tjejer som tävlar. De håller sig verkligen i toppen, de är så viga så de knäcker grabbarna i landningen.

Se några av de de galna hoppen i videon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.