Nordiska Kompaniet grundades redan 1902 när de två största detaljhandelsföretagen K.M. Lundberg och firman Joseph Leja slog ihop sina påsar. År 1915 flyttade verksamheterna in på Hamngatan och Joseph Sachs blev chef för Sveriges första varuhus, Aktiebolag Nordiska Kompaniet.
– Från början var det den dåvarande överklassen som hade tid och råd och möjligheter att handla här, säger Göran Sach vars farfar la grunden till varuhuset.
Inspirationskälla till IKEA
Idag har barnbarn Göran Sachs ingen affärsmässig relation till NK. Men han har många år bakom sig i företaget. Här skulle allt finnas under ett och samma tak. Långt in på 70-talet tillverkade varuhuset särskilda NK-möbler. Som den här Trivamöbeln som levererades till kunden i platta paket.
– Gissa vem som såg framtiden i platta paket, jo en farbror som heter Ingvar Kamprad. Han refererade till Triva-möbelserien som en av inspiratörerna, säger Göran Sachs.
Alla som anställdes fick gå på NK-skolan där man bland annat fick lära sig hur man skulle tilltala kunden. Ingrid Emtedal kom till NK för 37 år sen.
– Skulle jag säga ”du” till en kund så skulle hon vara i min ålder eller yngre. Men i och med att jag var 17 år och jobbade på bebisavdelningen där de flesta var föräldrar eller morföräldrar, så fanns det inga att säga ”du” till. Så det levde kvar ganska länge, säger Ingrid Emtedal.
Konkurrensen hårdnar
Men NK-historien rymmer också svåra år.
– Efter kreugerkraschen gick affärerna så dåligt att Joseph Sachs bad personalen att sänka sina löner, vilket alla gick med på. I modern nutid har vi det tragiska mordet på Anna Lindh, säger Göran Sachs.
Den värsta krisen för Nordiska Kompaniet var under 90-talet när konkurrensen hårdnade. Gallerior blev allt vanligare runt om i Stockholm. Det anrika varuhuset tvingades då att ändra koncept till det som finns än idag. Där fristående företag hyr in sig på NK.