Foto: Anders Åkerman/Skärgårdsmässan

Unika veteranbåtar visas upp på Skärgårdsmässan

Publicerad

Den som besöker helgens Skärgårdsmässa på Djurgården kan beskåda omkring 100 unika flytande skönheter från olika tidsepoker.

Det är 29:e gången som Skärgårdsmässan arrangeras, där Veteranbåtsfestivalen har ingått som en programpunkt under 15 års tid.

Omkring 100 unika båtar deltar, vilket gör evenemanget till det största veteranbåtsmötet i Östersjöområdet.

– Det är en världsunik händelse att kunna samla så många gamla träbåtar på en och samma gång. Många av båtarna är från från början av 1900-talet men en del byggdes redan under 1800-talet, säger Anders Åkerman som är initiativtagare till Skärgårdsmässan.

Defilerar i innerstan kl 14.00

Från klockan 14.00 på lördagen lämnar många av de gamla båtarna kajen för att defilera i innerstan.

– Det är en av de stora sevärdheterna i Stockholm. Båtarna är oerhört vackra att titta på. De är byggda med en hantverksskicklighet som nästan ingen besitter idag. Det gäller både konstruktion, hur virket skyddas från vatteninträngning till att båtarna ska klara vårt tuffa klimat, Anders Åkerman.

Plankhögar har förvandlats till klenoder

Många av båtägarna är riktiga entusiaster som lägger ner oräkneliga timmar på sina ögonstenar. Det kan till exempel handla om att fernissa träskrovet åtta gånger för att få till en riktigt fin lyster.

– Många har restaurerat båtar som var i ett eländigt skick när de hittades – de var i stort sett plankhögar. Men efter mycket tid och kärlek har de förvandlats till riktiga klenoder, säger Anders Åkerman

50 000 besökare

Skärgårdsmässan, som väntas locka upp mot 50 000 besökare, arrangeras på Djurgården under 25-27 maj.

Förutom veteranbåtar kommer det att finnas utställare på plats, som visar allt som har med skärgårdslivet att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.