12-årig flicka på Årstaskolan uthängd på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Upploppen i Göteborg har riktat uppmärksamheten på hur unga tjejer kränks på nätet. Nu visar det sig att elever från flera Stockholmsskolor hängs ut med nakenbilder. På Årstaskolan har man i en månad försökt få Instagram att ta bort en bild på en flicka i mellanstadieåldern.

Det som utlöste ungdomarnas ilska i Göteborg var att unga tjejer hängts ut och stämplats som horor på nätet, via konton på Instagram. Det blev ryktesspridning som ledde till upplopp och hämdlystnad.

Men redan för en månad sen fick Årstaskolan veta att en av deras tolvåriga elever hängts ut med en nakenbild på internet. På kontot på Instagram fanns också bilder på ett tiotal flickor från andra skolor.

– Man kan ju göra så att man anmäler att en bild eller ett konto är olämpligt, och det har jag gjort, berättar Martin Brav, kurator på Årstaskolan.

Togs inte bort

Men bilden togs inte bort.

– Så det vi gjorde, vilket vi hade gjort i alla fall, var att göra en polisanmälan, säger Martin Brav.

Men eftersom polisen rubricerade brottet som förtal och den misstänkte var under 15 år, beslutade åklagaren att inte starta någon utredning.

ABC: Vad tycker du om det?

– Jag tycker det är bedrövligt helt enkelt. Egentligen handlar det om barnpornografibrott. Så det är bedrövligt helt enkelt.

När ABC talar med åklagaren i dag får vi veta att man ska titta på fallet en gång till för att se om det går att göra en annan bedömnning.

”Okej att vara elak”

Helena Meyer är ansvarig för Fryshusets nätvandrare. Det är det vuxna samhället som bär hela skulden för att barn kränker varandra och utsätter sina egna tjejkompisar i skolan för sexistiska övergepp på nätet, menar hon.

– Det är helt okej att vara elak på nätet i dag. Så uppfattar jag det. Det är helt okej att tala om för en människa att hon är tjock, ful, och så vidare. I olika program på tv ska folk rösta ut varandra och fälla olika omdömen om varandra.

ABC: Och det här är i vuxenvärlden?

– Ja det här är vuxenvärlden! Vi har ju en kultur av att bara en människa kan vara på toppen. Det är tyvärr så att vi har ingen riktig motkultur till det.

Men i en allmän hatkultur på nätet utsätts unga tjejer på ett extra grymt sätt, som vi nu sett exempel på med instagramkontona.

– Jag tycker det är en jättetråkigt uttryck för ett klimat där kvinnor ska hängas ut och hånas för sin sexualitet. Vi måste börja jobba emot det här. Då tar vi också bort skamstämpeln för de tjejer som hängs ut på det här sättet, säger Helena Meyer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.