Foto: TT/Arkivbild

12 års fängelse för garagemord i Östberga

Uppdaterad
Publicerad

Södertörns tingsrätt har idag dömt en 35-årig man för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord i tre fall. Påföljden blev tolv års fängelse.

Det var på eftermiddagen den 15 augusti 2017 som en gärningsman sköt mot en personbil i ett garage i Östberga i södra Stockholm. I anslutning till bilen fanns tre vuxna, men också ett 11-årigt barn. Två män skottskadades varav den ena, en man i 20-årsåldern, avled av sina skador.

Åklagaren har menat att det i första hand var den åtalade 35-åringen som avlossade skotten. Men mycket av åklagarens bevisningen har kretsat kring den bil som användes vid brottet. I domen konstaterar dock tingsrätten att 35-åringen är knuten till bilen bland annat genom att hans DNA anträffats på den.

Oklart vem som höll i mordvapnet

Tingsrätten menar att det finns svagheter i åklagarens bevisning eftersom man inte vet var 35-åringen befann sig innan eller under skjutningen. Tingsrätten gör bedömningen att mannen inte kan dömas för att ha genomfört skjutningen. Därför döms han för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Straffet blir fängelse i tolv år, dessutom ska 35-åringen betala skadestånd till den avlidnes familjemedlemmar, samt de tre personer som blev beskjutna.

”Ren avrättning”

– Tingsrätten anser att straffvärdet för den som utfört gärningen ligger på livstids fängelse. Det har varit fråga om en ren avrättning där ytterligare personer utsatts för direkt livsfara. De åtgärder som 35-åringen utfört ligger dock en tid innan skjutningen och han har inte varit direkt inblandad i dådet. Straffvärdet för hans brott är därför inte lika högt, säger rådmannen Fredrik Nydén.

Den åtalade mannen har erkänt ringa vapenbrott, men förnekat inblandning i mordet och mordförsöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.