En mycket kraftig explosion skadade Södermalm i september 2022. Sprängladdningen bestod av 3-5 kilo dynamit. Nu döms en 17-åring. Foto: SVT/Privat

17-åring döms för sprängning utanför flerfamiljshus på Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 september förra året detonerade en sprängladdning utanför en port på Södermalm. Nu döms en 17-åring till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader för grov allmänfarlig ödeläggelse.

17-åringen ska nu betala skadestånd till 29 olika målsägande bestående av boende i trappuppgången. Även en 46-årig taxichaufför döms för grovt skyddande av brottsling, samtidigt som en 35-årig man frikänns helt.

Enligt Solna tingsrätt orsakade sprängningen stora skador på fastigheten, och det förelåg även livsfara för personer som hade kunnat befinna sig i närheten.

– Genom seismologiska uppgifter från Uppsala universitet har tidpunkten för detonationen kunnat bestämmas till tiondelar. Dessa tidsuppgifter, tillsammans med andra tidsuppgifter från bl.a. telefonsamtal och mastpositioneringar, har därefter varit föremål för tingsrättens bedömning, säger rådmannen Alexander Nilsson i ett pressmeddelande.

Frias från anstiftan

Taxichauffören döms för att ha kört 17-åringen från platsen. Det är dock inte fastställt om han kände till att sprängningen skulle ske på förhand.

Den 35-åring som var åtalad för anstiftan till sprängningen var bekant med taxichauffören och de två hade telefonkontakt med varandra både före och efter detonationen. Det är dock inte bevisat att 35-åringen anstiftat gärningen och han frikänns därför helt, uppger domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.