”Det är bara vi och orten, vi vill inte att någon lägger sig i hur vi har det i Västerort”, säger 17-åringen. Foto: SVT/TT

17-åring i Rinkeby: ”Vi vill inte att någon lägger sig i vad vi gör i orten”

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen mellan polisen och kriminella ungdomar i Järvaområdet har varit extra spänd den senaste tiden. SVT Nyheter Stockholm har pratat med en av killarna som rör sig i dessa kretsar.

– Vi vill inte ha någonting med omvärlden att göra, säger den 17-årige pojken. 

Under de senaste veckorna har de 16.000 invånarna i Rinkeby flera gånger störts och oroats av upplopp, bilbränder och stenkastning. Och den öppna narkotikaförsäljningen, som de kriminella värnar om, har varit ett problem i Rinkeby under en längre tid.

SVT Nyheter Stockholm har pratat med en 17-årig pojke från Järvaområdet som ger sin bild av situationen i Rinkeby.

Vill inte ha kontakt med omvärlden

– Det är bara vi och orten, vi vill inte att någon lägger sig i hur vi har det i Västerort, säger pojken.

– Inga av de ungdomar jag umgås med vill ha kontakt med någon utanför området. Ingen ska komma och störa oss, så vill vi ha det, fortsätter han.

Enligt en poliskälla begår de flesta av de kriminella ungdomarna sitt första brott redan i 12-årsåldern. Många börjar då även missbruka cannabis. För barnen är de kriminella förebilder i området. Polisen försöker nu stoppa rekryteringen.

– Många ser kriminalitet som en utväg. De kriminella livnär sig på narkotika, rån och smash and grab, säger en polis. 

Tysta ner vittnen

– De vanligaste brotten är narkotikarelaterade, inbrott, rån, stöld, utpressning och skadegörelse. Misshandel är kopplat till att man vill tysta medborgare i området, vilket också är ett problem då ingen vill vittna i en brottsutredning, säger en poliskälla.

Enligt en annan polis är det cirka 30 ungdomar i varje område som står för narkotikaförsäljningen på gatan. 

– Det finns ett stort missnöje och ett enormt utanförskap. De ser sig inte som en del av Sverige, säger en polis. 

En tredje poliskälla uppger att man måste tillhöra en grupp, ett gäng, för att sälja narkotika på gatan. Enligt honom utgör de som står för narkotikaförsäljningen i Rinkeby en sluten homogen grupp, med samma språk, kultur och etniska ursprung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.