På reningsverket hittar man mycket märkligt skräp som kommer från toaletterna, bland annat leksaker och tändare.

17 ton skräp spolas ned – varje vecka

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka spolas det ner 17 ton skräp felaktigt i avloppet som mynnar ut vid Käppalaverket på Lidingö. Nu vädjar reningsverket till stockholmarna om bättre toa-vett.

Käppalaverket renar avloppsvatten från mer än en halv miljon människor i elva Stockholmskommuner. Och trots att vi blir lite bättre på att spola rätt gör befolkningsökningen att lika mycket felaktigt skräp fortsätter att fastna i verkets reningssystem.

Våtservetter ett allt större problem

På senare år har antalet våtservetter som spolats ner i toaletterna ökat markant.

– Dessa tvinnas ihop med hår och annat och bildar långa rastaflätor i avloppet som ställer till problem, säger Linda Åmand, produktionschef vid Käppalaverket.

Vad är det konstigaste ni stött på?

– På andra anläggningar har man hittat levande sköldpaddor, vet jag. Vi har hittat däck, någon stövel och en jättevas bland annat. Det är klart att man undrar hur det har gått till, säger Linda Åmand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.