200 vårdplatser stängda på Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Det nya storsjukhuset dras fortfarande med stora problem, flera hundra vårdplatser är stängda och det saknas sjuksköterskor.

Trots att sommaren för länge sedan är över så håller nya Karolinska drygt 200 vårdplatser stängda. Det är mer än var sjunde säng som står tom på grund av att det saknas sjuksköterskor.

– Sjuksköterskorna på vårdavdelningarna är nyckeln till att öppna vårdplatser, säger Eva Håkansson, förtroendevald Vårdförbundet.

Och statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL visar att sjukhuset har allt fler överbeläggningar och patienter på fel avdelningar.

Svårt att rekrytera personal

– Det är naturligtvis bekymmersamt för oss, att det är svårt att rekrytera kompetens till den allra tyngsta vården, den som pågår 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan, säger Annika Tibell, biträdande sjukhusdirektör Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Men det är inte den enda orsaken, trots att sjukhuset är nytt så lyckas man inte behålla sin personal.

Går det att vända den här utvecklingen?

– Det går säkert att vända men då får man jobba med hälsosamma scheman, löneutveckling som är värt namnet och karriärutveckling, säger Eva Håkansson, förtroendevald Vårdförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer