Ett år sedan terrordådet i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

På söndag har det gått ett år sedan självmordsdådet i centrala Stockholm.

Åklagare Agnetha Hilding Qvarnström, som är förundersökningsledare, och företrädare för Säkerhetspolisen håller därför i dag på förmiddagen presskonferens om läget i utredningen av terrordådet.

De har hittills varit extremt tystlåtna om dådet, om Taimour Abdulwahab och hans misstänkta medarbetare. En skotsk utredning mot en misstänkt kumpan antyder att ett nätverk legat bakom.

Bombdåd i Stockholm 2010

Den skotska utredningen mot den häktade Nasserdine Menni berättar hur han och Abdulwahab känt varandra sedan 2003 och planlagt sina aktioner i åratal. De misstänks uttryckligen också ha varit sammansvurna med ”andra”.

Menni skaffade sig falska identiteter, lurade migrationsmyndigheter och banker och öppnade från 2005 flera konton. Fram till 2010 slussade han minst 60 000 kronor till Abdulwahab.

Inför en Frankrikeresa 2010 ska Menni ha gett en tredje man bankkort och pin-koder. Om Menni inte återvände skulle Abdulwahab få kort och koder.

Ytterligare en person fick omkring 10.000 kronor av Menni.

Sommaren 2009 reste Abdulwahab till Syrien och Irak för terrorutbildning.

Han kom till Sverige i början av 1990-talet. 2001 flyttade han till Luton i Storbritannien för att studera. Där lärde han känna Menni.

Tre veckor före dådet återvände Abdulwahab till Sverige, köpte bil och beståndsdelar till sprängladdningarna. Han ringde till Irak och fick samtal därifrån på attentatsdagen och försökte ringa Menni. Han misslyckades med att utlösa en bilbomb och försökte sedan flera gånger detonera de laddningar som han bar på sig. Slutligen smällde en av dem.

Abdulwahabs änka greps i september, men är nu avskriven från utredningen.

Försvarshögskolans terroristexpert Magnus Ranstorp undrar om det verkligen ska behöva gå ett år innan Säpo ger sin version kring händelseförloppet på Bryggargatan och Taimour Abdulwahabs agerande som terrorist.

”Det är ju trots allt en av de mest allvarliga terrorhändelser som skett i Sverige”, skriver han i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet. Han spår att det kommer att råda ”en ridå av sekretess” när Säpo redogör för utredningsläget vid dagens presskonferens.

Säpo hade säkert tjänat på att vara mer öppet kring utredningen, tror Ranstorp, det finns en rad frågor som i allmänhetens intresse borde besvaras.

Sekretessridån verkar ibland vara onödigt kontraproduktiv, anser han och jämför med danska och brittiska säkerhetstjänstens öppnare attityd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Stockholm 2010

Mer i ämnet