Södertäljes kommunalråd: Det är ett hårt slag

Uppdaterad
Publicerad

-Det här är ett svårt slag, som kommer att påverka kommunen och hela regionen mycket.

Det säger kommunfullmäktiges ordförande i Södertälje, Boel Godner (S), till ABC angående nedläggningen av Astra Zenecas forskningsanläggning i Södertälje.

-Det första man tänker på är alla de människor som får beskedet att det inte får behålla sitt jobb. Vi ska göra vad vi kan för att mildra konsekvenserna för de hör människorna, fortsätter hon.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

Boel Godner ser det som en tröst att produktionen blir kvar i Södertälje.

-Nu kommer vi att vända oss till regeringen och samtala om vilka insatser som behöver göras. I första hand är ju ansvaret Astra Zenecas, men vi kommer också att samtala med näringslivet och fundera på vad kommunen kan bidra med.

Innovationsstrategi behövs

Även Chris Heister, ny landshövding i Stockholms län, uttrycker att det är ett hårt slag för regionen, och fortsätter i ett pressmeddelande:

-Stockholmsregionen har etablerat sig, och har under lång tid varit, en globalt sett mycket stark life science-region. Nu blir det ännu viktigare att industri, forskningsinstitut, universitet och det offentliga fortsätter sin samverkan för att utveckla detta och andra styrkeområden, säger Chris Heister.

-Ett exempel på insatser för att öka länets konkurrenskraft, och som nu blir ännu viktigare, är det arbete som Länsstyrelsen och andra aktörer i länet bedriver för att bland annat ta fram en regional innovationsstrategi, säger Chris Heister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

Mer i ämnet