Enligt sägen ska kyrktornet falla två gånger, som det nu har gjort. Natten till den 17 maj 1990 brann Katarina kyrka för andra gången. Foto: TT arkivbild

25 år sedan Katarina kyrka brann

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått 25 år sedan Katarina kyrka brann ner till grunden. Det var en dramatisk natt och branden syntes över stora delar av Stockholm. Men fem år senare stod kyrkan på plats igen.

Kyrkoherde Olle Carlsson arbetar i Katarina kyrka och minns brandnatten för 25 år sedan. Han hade slutat sin tjänst i Katarina kyrka och jobbade för tillfället i en annan kyrka.

– Det var helt fruktansvärt, jag jobbade ju inte här just då, men hade gjort det tidigare. Det var helt overkligt, säger kyrkoherde Olle Carlsson.

Stark känsla kring kyrkan

Polisen misstänkte först att branden var anlagd men det visades sig att det var elledningar som legat och pyrt. Det var tal om att det skulle byggas en modern kyrka platsen. Men motståndet var stort och fem år senare stod Katarina kyrka på plats igen.

– Det materiella täcktes av försäkringen men mycket har också täckts av individuellt engagemang. Så det har väl skapat en väldig samhörighet och en väldigt stark känsla kring den här kyrkan, säger Olle Carlsson.

Förbannelse över platsen

Kyrkan byggdes i slutet av 1600-talet och har brunnit en gång tidigare.

Det sägs att det vilar en förbannelse över platsen. Det var här offren från Stockholms blodbad brändes år 1520. Enligt sägen ska kyrktornet falla två gånger, som det nu har gjort.

– Jag tycker att det har hänt en massa bra saker här. Det vilar ingen förbannelse här, utan en välsignelse. Den här kyrkan som byggdes för kungar är nu verkligen folkets kyrka, säger Olle carlsson.

Hela kyrkan brinner

Dokumentär i SVT öppet arkiv

En dokumentär av Bengt Gunnar Eriksson om återuppbyggnaden av Katarina kyrka. Det var en natt i maj 1990 som elden härjade barockkyrkan på Söder i Stockholm. Under fem år återuppbyggde konstfärdiga hantverkare kyrkan, med samma teknik och samma slags material som användes när kyrkan byggdes för 300 år sedan.

Se dokumentären här i SVT:s öppna arkiv.

Sändes 21 maj 1995

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.