Ovisst för besättning på Waxholmsbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal befälhavare och omkring 200 besättningsmän har en oviss tid framför sig. Deras situation liknar den bussförarna strejkade för – osäker anställningstrygghet när en ny entreprenör tar över verksamheten.

De anställda på de rederier som trafikerar Waxholmslinjerna vet inte om de har jobben kvar till jul.

– Det är en otrygghet naturligtvis. Och att vi blir uppsagda så lång tid i förväg känns ju fel. När alla andra företag har kick-off inför högsäsongen blir vi istället uppsagda, säger Hans Andersson, befälhavare och fackligt aktiv.

Liknar bussförarnas situation

Det handlar om den nya upphandlingen av Waxholmslinjerna, alltså landstingets subventionerade skärgårdstrafik, och vilka aktörer som ska få utföra trafiken under minst tio år framöver. Och situationen liknar den bussförarna strejkade för: Personalen är inte garanterad att få behålla sina jobb när de får ny arbetsgivare.

– Det är ju alltid så att när man gör en upphandling riskerar det att bli ändrade förhållande för de som jobbar hos våra entreprenörer, säger trafiklandstingsråd Christer G Wenneholm (M).

Christer G Wennerholm inte oroad

Att det finns risk att kompetent personal försvinner i samband med upphandlingen oroar inte Christer G Wennerholm.

– Det är ju så att den som lägger ett anbud ansvarar för att de har kompetent personal enligt de regler som finns, säger Christer G Wenneholm.

Den nuvarande personalen vill nu slippa söka om sina gamla tjänster.

Vill ha jobben kvar

– Det tycker jag absolut. Verksamheten ska ju finnas kvar och båtarna fortsätta gå. Det är klart att vi vill ha våra jobb kvar, säger Håkan Mannbrink, befälhavare/fackligt aktiv

– Det borde vara en självklarhet att när verksamheten ska fortsätta i ungefär samma utsträckning som tidigare, då borde personalen få vara kvar. Det är ju inte vi som hittat på det här med upphandling. Vi är spelpjäser i politikernas sällskapsspel på något sätt, säger den fackligt aktive befälhavaren Hans Andersson.

Beslut i augusti

Den 28 augusti ska landstinget besluta vilka som får tillstånd att bedriva skärgårdstrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer