Foto: Privat/Filip Lindquist

32 år gammal chipspåse hittades av snorklare

Uppdaterad
Publicerad

När Filip Lindquist, 47, var ute och snorklade i Staveström i Ljusterö i Stockholms län, hittade han en chipspåse på fem meters djup i havet.

– Den var i ju i nyskick. Det var konstigt, säger han.

Det var i onsdags förra veckan som Filip Lindquist var ute och snorklade med sin bror och dotter då de gjorde upptäckten om påsen som låg på havets botten.

Han kommer själv ihåg chipspåsen väldigt väl från sin ungdom. 1986 var Filip 15 år, och han uppger att han själv ätit dem.

– Den var ju nästan i nyskick. Det var konstigt. Det var som att den hade blivit konserverad på havets botten. Man fattar då att plast bryts ju inte ner överhuvudtaget i havets botten. Det kommer aldrig brytas ner. Allt som hamnar där stannar där, säger Filip Lindquist.

Påsen har en datumstämpel 4 december 1986, och Filip vill uppmana andra till att inte kasta skräp ute i naturen. Han tog ett foto på påsen som han lade ut i sociala medier där inlägget i skrivande stund har delats 1600 gånger.

Foto: Privat/Filip Lindquist

– Det är ganska mycket delningar för en privatperson. Den engagerar nog ganska mycket. Inte nog med att man känner igen designen och så tänker man 86, det är jättelänge sedan, samtidigt som det pågår mycket diskussioner om plast, säger Filip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.