Foto: SVT

Hundratals id-kapningar varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Antalet id-kapningar ökar lavinartat, och att få sin identitet kapad innebär stora besvär och kostnader för den som drabbas. Bara under augusti skedde över 2.000 datorbedrägerier i Stockholmsområdet, och nu startar en kampanj för att kunskapen om id-kapningar ska öka.

Man ska vara uppmärksam och använda sunt förnuft när man handlar på nätet. Det menar Polisen nationella bedrägericenter som ser en lavinartad ökning av bedrägerier i form av id-kapningar.

Det kan handla om att någon annan tecknar ett abonnemang eller beställer varor i ditt namn. Under 2015 id-kapades mer än 85.000 personer i landet. Den siffran passerades redan i augusti i år.

Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer cirka 130.000 personer ha fått sin identitet kapad innan årets slut. Enligt polisen id-kapas omkring 350 personer varje dag i Sverige – en utveckling som oroar polisen.

Polisen: Vi hinner inte utreda

– Den är katastrofal. Det finns ju inte en chans att utreda alla dessa brott. De måste ju förebyggas så inte brotten kan ske på ett eller annat sätt, säger Jan Olsson, vid polisen Nationella bedrägerienhet, till SVT Nyheter.

Bara i augusti skedde 2.237 datorbedrägerier i polisregion Stockholm, ett brott som består framför allt av kort- och kreditköp i någon annans namn, ett brott som börjat med en id-kapning.

Under oktober pågår Europeiska informationssäkerhetsmånaden och då vill polisen uppmärksamma privatpersoner om just id-kapning. Det handlar om att snabbt anmäla tappade id-handlingar eller att sätta lås på postlådan. Men trots försiktighet så kan man inte alltid skydda sig från bedrägeri.

– Till absolut största delen så kommer bedragarna över kortinformationen genom att det begås stora datorintrång på stora företag, där informationen om korten stjäls. Så antalet personer som har sin kortinformation till salu utan att veta om det själva, den är väldigt stor, säger Jan Olsson, vid polisen Nationella bedrägerienhet.

Sluta inte handla – men var medveten om risken

För att hantera den kraftiga ökningen av anmälda id-kapningar så ska Stockholmspolisens bedrägerisektor nyanställa.

Ska man vara orolig för att handla på nätet?

– Jag handlar själv på internet, men man ska vara medveten om att det finns en risk att bli lurad.

Så minskar du risken för id-kapning

Banker frågar aldrig via e-post eller sociala medier om dina koder, lösenord eller bankkortsnummer.

Uppdatera aldrig dina identitetsuppgifter, lösenord eller bankkortsuppgifter via e-post.

Öppna inte bilagor i e-post från okända eller oväntade avsändare. Kontakta istället den aktuella avsändaren om du vill undersöka vidare

Du kan inte vinna på ett lotteri utan att köpa en lott.

Ett erbjudande som låter för bra för att vara sant är oftast det.

Anslut dig till digitala kreditupplysningstjänster eller digitala brevlådor, då vet du snabbt om du utsatts för id-kapning genom att någon ansökt om lån/kredit i ditt namn.

Källa: DinSäkerhet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.