I videon får du följa med upp 60 meter över havet och se svindlande bilder på när nya containerpendeln lastas av Östersjökustens största kranar. Foto: Pia Heick/SVT

Så ska 25 000 lastbilar försvinna från vägarna i Stockholms län

Publicerad

För första gången i modern tid fraktas nu jeans, sneakers, möbler, virke och annat gods med båt i stället för med lastbil mellan Stockholms län och övriga Mälardalen. Målet med Sveriges första inlandssjöpendel är att minska den tunga trafiken och koldioxidutsläppen i Stockholmsregionen.

Pråmen åker mellan hamnarna Stockholm Norvik och Västerås via Södertälje kanal och Mälaren. Målet är att varje år frakta export- och importvaror som motsvarar upp mot 25 000 lastbilstransporter.

– Det är första gången i Sverige som vi testar det här. På kontinenten är det vanligt med insjötransporter, säger Mike Barry från Hutchison Ports Stockholm.

En båttur kan frakta lika mycket gods som 100-150 lastbilar. Foto: Pia Heick/SVT

Fler hamnar kan angöras

I framtiden kan containerpendeln komma att trafikera även andra platser i Mälaren som Bålsta och Köping.

De två super post panamax-kranarna i Stockholm Norvik är 120 meter höga och kan lyfta drygt 80 ton. I videon ovan får du följa med upp i en av de fjärrstyrda kranarna. Foto: Pia Heick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.