Vårstädning i Fruängen. Foto: SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

40.000 ton grus sopas bort

Publicerad

Senast den 15 maj ska vinterns grus och damm ha städats bort från stadens gator.

– Nu är det vår! Så känns det när jag är ute och jobbar med det här, säger Niclas Sund som är förare i ett av fordonen som sopar upp vinterns grus från gatorna i Fruängen och Västertorp.

Just nu håller Stockholms stad på att städa bort upp mot 40.000 ton grus, som lagts ut som halkbekämpning under vintern.

Den 1 maj ska gatorna vara färdigstädade i innerstaden. Den 15 maj ska även ytterstaden vara ren och fin.

– Våren kommer tidigare till innerstaden. Det blir snabbare varmt där, eftersom det finns fler uppvärmda ytor där och det rör sig många bilar och människor på en liten yta, säger Erik Johansson på Trafikkontoret till SVT Nyheter Stockholm.

Dålig luft på våren

Våren är den tid då luften är som sämst i Stockholm.

Soliga och torra dagar kan damm från grus och dubbdäck virvla runt fritt och halten av skadliga partiklar stiger kraftigt.

– De flesta är glada när vi sopar gatorna men det finns också de som klagar på att det dammar för mycket, säger Niclas Sund.

Dammbindande medel sprutas

För att klara EU:s gränsvärden för hur mycket skadliga partiklar som får finnas i luften, sprutas det dammbindande medel på gatorna.

– Nu när det är soligt kör vi dammbindning både dag och natt, det gör vi inte annars. Men det ser bra ut i år, vi klarar gränsvärdena, säger Erik Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer