De kriminella gängen har ökat i antal enligt polisen. Foto: TT.

46 kriminella gäng som sätter skräck i Stockholmarna

Uppdaterad
Publicerad

Polisens underrättelseenhet i Stockholms län har tagit fram en ny kartläggning som visar på att antalet kriminella nätverk ökat sen 2015. Totalt är det 46 kriminella gäng som livnär sig på organiserad brottsligheten.

Efter polisens gemensamma insatser med andra myndigheter har nya lokala nätverk identifierats. Gängen har ökat i antal och några av nätverken utmärker genom sitt våldskapital och hur de pressar samhället, enligt polisen.

– Det här är problematiskt eftersom det kan underlätta nyrekrytering av ungdomar eller påverka den offentliga förvaltningen, säger Annika Eriksson, enhetschef.

Drygt hälften av de nätverk som identifierats för två år sedan bedöms fortfarande som kriminella. De kriminella gängen sysslar med narkotikahantering och våldsutövning.

Och enligt polisen använder de sig av företag i sitt brottsupplägg eller sitter på strategiska positioner i lokalsamhället. Det kan till exempel vara fritidsledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer