I videon visar fjärdeklassarna Bonnie, Elisabeth och Amanda från Lilla Adolf Fredrik vad de lärt sig i skidskolan på Gärdet. Foto: Pia Heick/SVT

5 000 barn i Stockholm får prova gratis skidåkning

Publicerad

Flera veckor framöver kommer det att myllra av små skidåkare på Gärdet, i Spånga, Ågesta och Hammarbybacken. Nu pågår nämligen ”Alla på snö” – ett evenemang där 5 000 fjärdeklassare i Stockholm får testa att åka längdskidor och alpint gratis.

Det är Svenska skidförbundet som tillsammans med Stockholms stad anordnar ”Alla på snö”. Bara på Gärdet kommer upp mot 3 000 skolelever att staka sig runt i längdskidspåren.

– Vi vill främja att barn rör på sig utomhus även vintertid – speciellt nu i pandemitider – och så vill vi naturligtvis också få upp ögonen för skidåkning, säger Fredrik Blank som är projektledare för Alla på snö på Svenska skidförbundet.

Hur påverkar pandemin arrangemanget?

– Vi har delat upp åkningen i mindre grupper. Men tyvärr har några skolor fått ställa in sina besök på Gärdet eftersom reserestriktionerna gjort att de inte kan ta sig hit, säger Fredrik Blank.

Fredrik Blank är projektledare för ”Alla på snö”. Foto: Pia Heick/SVT

Kostar inget

Den skid- och snowboardutrustning som behövs lånas ut gratis så att alla elever ska kunna delta.

– Det är inte socioekonomisk bakgrund eller tidigare erfarenhet som ska avgöra om man får testa skidåkning eller inte, säger Fredrik Blank.

Amanda, Elisabeth och Bonnie tränar på hur man kommer upp när man trillat. I videon ovan berättar de hur man gör. Foto: Pia Heick/SVT

Ungdomar är ledare

För att kunna ta emot 5 000 barn har 200 gymnasie- och folkhögskoleungdomar utbildats till ledare.

– Det är härligt att se hur glada barnen blir när de åker längdskidor. Jag trodde de skulle tycka att det går för långsamt, säger Maja Key som studerar till idrottspedagog på Lillsveds folkhögskola.

Detta är Alla på snö:

• Organiseras av Stockholms stad och Svenska skidförbundet för elever i årskurs fyra.

• Skidåkningen sker på Gärdet, Spånga IP, Ågesta friluftsgård och i Hammarbybacken under vecka 4-11.

• Förutom praktiska övningar som att glida, svänga och stanna får barnen även lära sig att att äta och klä sig rätt.

• Elever från bl a Bobergsskolan, Magelungsskolan, Bredängsskolan, Årstaskolan, Sätraskolan, Eiraskolan, Katarina Södra, Sjöviksskolan deltar.

• Det är elfte året i rad som Alla på snö arrangeras i Stockholm.

• Alla på snö genomförs även i Flottsbro i Huddinge kommun och i Bruket i Järfälla kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.