Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paula Grossman, talesperson för Stoppa Münchenbygget, förklarar varför hon tycker att platsen kommer att förstöras om byggplanerna blir verklighet. Foto: Moa Ferm/SVT

5 000 i protest mot byggplaner vid Münchenbryggeriet

Uppdaterad
Publicerad

Vid Münchenbryggeriet på Södermalm finns det planer på att bygga 120 nya bostäder och lokaler. Men planerna riskerar att förstöra platsens kulturhistoriska värde, anser en protestgrupp.

– Gamla stan var nära att rivas, Klarakvarteren försvann. Nu riskerar vår kulturhistoriska miljö att försvinna, säger Paula Grossman, talesperson för aktionsgruppen Stoppa Münchenbygget.

Från Münchenbryggeriet flödade öl till törstiga svenskar och stockholmare i över hundra år. Men under 1970-talet köpte Stockholms stad marken och planerade att riva fabrikslokalerna för att bygga nya fastigheter. Protester stoppade byggplanerna och sedan dess har bryggeriet varit en samlingsplats för flera kulturscener.

Nu finns det nya byggplaner på bryggeriets mark, som ska innefatta bland annat 120 nya hyresrätter. Men först ska ett samråd hållas i juni där berörda får lämna sina synpunkter.

Anser att platsen har kulturhistoriskt värde

Paula Grossman är talesperson för aktionsgruppen Stoppa Münchenbygget, en namninsamling som hittills nästan 5 000 personer skrivit under.

– Jag tror att de flesta på Södermalm tycker att det här är ett gravt misstag, säger hon.

Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad, tycker att byggplanerna tar hänsyn till det kulturhistoriska värdet.

– Det här området har ett stort kulturhistoriskt värde och man har i det nya förslaget anpassat det bättre, säger han.

Det innebär att ett byggförslag skickas ut på samråd

När ett förslag till en detaljplan tas fram ska kommunen samråda med olika intressenter. Framförallt för att de som berörs ska få insyn och möjlighet att lämna synpunkter, men också för att samla in kunskap om det aktuella planområdet.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.