Skarvens spillning innehåller frätande ammoniak, vilket ofta tar död på växtligheten på öar där de bosatt sig. Foto: TT Bildbyrån

50 skarvar får skjutas i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Nyutsatta fiskar blir ofta ett lätt byte för storskarven. Nu tillåts skyddjakt på fågeln för att skydda fiskbeståndet.

Det är Stockholms stads fiskevård som ansökt om att utföra skyddjakt i samband med utplanteringen av fisk. En stor del av den utsatta fisken riskerar nämligen att blir uppäten eller skadad av stora ansamlingar skarv. Nu godkänner Länsstyrelsen skyddsjakt på skarv i Östersjön till och med 30 september.

Utplanterad fiskar särskilt utsatta

Skyddsjakten ska ge fisken tid att känna in det nya området. En nyutsatt fisk är ofta omtumlad och befinner sig ytligt, och är där med ett lätt byte. Enligt Stockholms stads fiskevård finns ingen annan fungerande metod än skyddsjakt.

Förra året sköts fyra skarvar

2016 beviljades skyddsjakt på drygt 275 skarvfåglar men bara fyra sköts. I år har Stockholms stads fiskevård ansökt enskilt och har skickat in två ansökningar. En ansökan gäller skyddsjakt vid platser för utsättning av fisk. Av ansökan framgår att Stockholms stads fiskevård vill fälla högst 50 skarvar på utsättningsplatser för öring, gös, ål och gädda vid bland annat Gålö, Haninge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.