Här byggs en tillfällig modulbostad.

6.700 nyanlända kommer att behöva bostad i länet

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 6.700 nyanlända med uppehållstillstånd kommer med hjälp av den nya bosättningslagen att i år anvisas till kommunerna runt om i länet, och det är kommunernas ansvar att ordna bostäder till dem. Enligt en ny rapport kommer det att bli allt vanligare med tillfälliga bostadslösningar.

Den 1 mars i år trädde en ny lag i kraft som  innebär att alla kommuner blir skyldiga att efter anvisning ta emot nyanlända för bosättning, och det är kommunernas ansvar att ordna bostad åt dem.

Enligt en rapport som tagits fram av Regionala samrådet för etablerings- och flyktingfrågor under ledning av Länsstyrelsen kommer 6.700 nyanlända att anvisas till Stockholmsområdet. Det kräver många former av bostadslösningar på en gång, menar rapportförfattarna.

Tillfälliga bostadslösningar

Man tror att i Stockholms län kommer det att bli allt vanligare med tillfälliga bostadslösningar för att lösa bostadssituationen akut men det krävs också en långsiktig planering kring exempelvis flyttkedjor för att nyanlända ska kunna stanna i kommunen de anvisats till.

– Bostadsbristen är en utmaning, men i länets kommuner pågår ett aktivt arbete för att skapa bostadslösningar för nyanlända. Alla kommuner behöver beakta behovet av nyanländas bostäder i sin planering av bostadsförsörjningen. I det kortare perspektivet behöver kommuner arbeta med hela kartan av möjliga lösningar samtidigt, säger Annelie Rostedt som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Åtgärder som skulle kunna gynna alla

I rapporten står att kommunerna måste arbeta både långsiktigt, exempelvis med markpolitik för nybyggnation och mer kortsiktigt med att ge nya direktiv till allmännyttiga bostadsbolagen som att ställa rimligare inkomstkrav för att få en hyreslägenhet. Det skulle enligt rapporten även gynna andra målgrupper att ta sig in på hyresmarknaden.

För att motverka segregationen skriver man att om man bygger modulbostäder skulle det kunna vara möjligt att sprida bostäderna geografiskt och även blanda målgrupper, som nyanlända, studenter och unga i tillfälliga bostäder. Nya typer av bostadslösningar menar man skulle kunna gynna alla i länet :

 ”I bästa fall kan mottagandet av det stora antalet nyanlända förändra spelplanen och öppna upp för nya bostadslösningar som också kommer andra målgrupper till godo.”

På Länsstyrelsens hemsida kan man ladda ner och läsa hela rapporten: Bosättning av nyanlända – utmaningar och möjligheter i Stockholms län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.