Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, berättar att trycket varit stort sedan alla över 18 släppts på till vaccinbokningen. Foto: TT

60 000 vaccinbokningar på ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

I fredags öppnade vaccinationsbokningen för alla vuxna i Region Stockholm – något som märktes. På ett dygn bokade över 60 000 personer tid för sin första dos.

– Varje gång vi släppt in en ny åldersgrupp har trycket varit väldigt stort, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Sedan i fredags får alla personer som fyllt 18 år i regionen boka tid för vaccination mot covid-19 och tiderna tog snabbt slut.

– Det finns ju tider men de ligger några veckor framåt i tiden, säger Elda Sparrelid.

”Pandemin är inte över”

Samtidigt har man smittspridningen ökat de senaste veckorna, enligt Region Stockholm. Det handlar dock inte om någon drastisk ökning.

– Det är främst i gruppen under 30 och det är de som ännu inte fått vaccination. Vi ser också att en del av de som smittats i stor utsträckning anger utlandet som smittort, säger Elda Sparrelid.

Hur bekymrade är ni över att det ändå handlar om en ökning?

Eftersom vi ser att det samtidigt finns en ökning av deltafallen bland de positiva fallen måste vi följa upp det här. Vi behöver påminna oss om att pandemin inte är över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.