För Sophias föräldrar, Olga Glukhovska och tyskfödda Christian Schaefer, kom beskedet att dottern tvingas byta skola utan förvarning. De säger att dottern kan tala tyska, men att Tyska skolan valt bort Sophia på grund av hennes funktionsnedsättning kopplad till språket – och att hon stammar.
Tyska skolan hävdar sin rätt att ställa höga krav
Tyska skolan anser att de följer lagen som gäller internationella skolor – att barn kan nekas plats om de inte når språkkraven. Skolan menar också att de informerar föräldrarna om att eleverna i förskolan inte är garanterade en plats i årskurs ett. Enligt skolan nekas bara några få barn om året. I år blev det två barn som fick sluta.
Skolverket: ”Lagen ger utrymme för tolkning”
Enligt Emelie Högberg som är undervisningsråd på Skolverket står det i den internationella förordningen i skollagen att elever ska ha tillräckliga kunskaper i språket. Men det nämns inte nåt om språkmognad, däremot lämnar lagtexten utrymme för tolkning, menar hon.
Skolinspektionen granskar Tyska skolan
Det är Skolinspektionen som gör bedömningen om skolor följer lagen. Myndigheten vill inte kommentera det enskilda fallet, men bekräftar att det görs en riktad tillsyn, gällande hur Tyska skolan gör urval av elever samt hur skolan arbetar med särskilt stöd.
Sedan i höstas går Sophia på en svensk skola. Familjen har vänt sig till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för att få saken prövad.
Tyska skolan
På Tyska skolan går cirka 600 elever, varav många har anknytning till tysktalande länder.
Förskoleklass i Tyska Skolan följer svensk läroplan och skollag.
Från årskurs 1 upp till gymnasiet gäller tysk läroplan och internationell förordning av skollagen, (2015:801). Då gäller andra regler än i det svenska skolväsendet däribland språkkravet. Viss del av undervisningen sker även på svenska från årskurs 1.
Källa: Skolverket och Tyska skolan