Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bussgaraget ska ersättas med bostäder Foto: Enter ArkitekturVisa alla (7)
Visa alla (7)

Bussgarage rivs – ger plats åt 750 bostäder

Uppdaterad
Publicerad

När Hornsbergs bussgarage flyttar till Tomteboda, frigörs mark där bostäder och kontor kommer att byggas. De 750 nya lägenheterna kommer att byggas i fyra kvarter runt ett torg. Några av husen kommer att få grönskande terrasser.

Bostäderna ska byggas där Hornsbergs bussgarage idag ligger. Depån, som uppfördes på 30-talet, ska rivas. I stället kommer ett nytt garage att anläggas vid den nerlagda postterminalen i Tomteboda.

Industrimark blir bostadsmark

Projektet bygger på en överenskommelse mellan landstinget, Solna och Stockholms stad.

– Jag är glad att vi kommit överens om en bra lösning som innebär att gammal industrimark görs om till bostadsmark, samtidigt som en gammal industrifastighet som nu står tom kommer till användning, säger Kristoffer Tamsons (M) som är trafiklandstingsråd.

Bussgarage för 1,2 miljarder

Att bygga ett nytt bussgarage vid Tomteboda beräknas kosta 1,2 miljarder kronor. Om allt går enligt planerna, kommer ombyggnaden av den gamla postterminalen att börja redan innan årsskiftet. Om tre år ska den nya depån vara klar med plats för 220 bussar.

Är det verkligen rätt att satsa 1,2 miljarder på ett bussgarage?

– Om kollektivtrafiken ska kunna växa med fler busslinjer och tätare turer så måste det finnas depåer där bussarna kan underhållas och få service. Den här typen av investeringar behövs när Stockholm växer, säger Kristoffer Tamsons (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer