Hbtq-undervisning – snart i skolorna

Publicerad

Stockholms stad ska utforma ett hbtq-program och har budgeterat åtta miljoner för utbildningsstarten i grundskolan.

Syftet är att Stockholm stad ska bli bättre på att tillgodose de mänskliga rättigheterna för alla medborgare.

– Det här är ett långsiktigt arbete och därför också viktigt att vi jobbar strategiskt med de här frågorna och att vi inkluderar det i vårt ordinarie arbete, berättar Gita Nabavi (Fi).

Fi: ”Hbtq-elever mer våldsutsatta”

I år satsas åtta miljoner kronor specifikt på skolverksamheten, för att skapa en tryggare miljö där personalen är utbildad och kan hantera hbtq-frågor. Enligt Feministiskt initiativs talesperson Gita Nabavi är anledningen till att man börjar i skolan att många normer skapas och befästs där.

– Hbtq-elever utsätts i större utsträckning för våld och hot och ohälsotalet är högre i denna grupp, så därför är det viktigt att hantera dessa frågor i skolan, säger hon.

I samarbete med RFSL

Programmet utvecklas i samarbete med RFSL och andra liknande organisationer för att ta till vara deras kunskap och erfarenheter inom området och göra hbtq-programmet så omfattande som möjligt.

Målsättningen är att under året ha programmet klart och påbörja utbildningarna under 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer